Houston we have a problem ( and for the Dutch readers also…Dank U Sinterklaasje)

Yes yes yes…It did arrive in the USA.

venus Finally.

Gosh I have been bugging everybody, Matthijs, Justin, Peter Kennedy  (pkys.com) for a few months now, after Matthijs told me last year he was working on the Venus, and I did not had to buy the expensive Maretron equipment to monitor tanks,  temperature and (soon inplemented) bilge pump activation.

But then it is just like VETport software upgrades…later than being told.

Small Blue box, no manual ( it is being developed online) and bunch of cute handy connectors.  A temperature probe with an attached 2 wire connector.  Now where is the one for the DC power ……..not there…..huh …there are others , like for the relays, and one for the all the connections, but not a 2nd 2 wire connector.  So removed the connector of the temperature sensor and slapped it on the DC power line.  It blinks….now connecting…yes we see the wireless network of the Venus…VENUS-HQ1712NTJVI-51f…Gosh I hope we can change that to something easier, or that we can access it easy if the Venus is connected to the ‘real’ internet.  Now I have to try to read the small print of the password …no luck with the Ipad…try again…no luck …Ok Iphone……same .  darn …do I have to call people on a Sunday?  Lets try the Macbook Air…and like the old ads from AT&T …..”Reach out and touch”.. It connects  yes a nice display.  Lets try the Ipad and Iphone now….yep they work too…must have been too inpatient!

Now lets slap the Multi, the MPPT’s the BMV, the GPS, the Temperature sensor on….Multi..perfect…MPPT perfect…BMV . ah no cable ( took it to Holland, Jan-Kees), temperature sensor……..yes/ no….what …the device says connected , and the sensor says disconnected ???

 

 

Ok lets plug in the GPS……wait the unit freezes up?  Ok power cycle try again and wait longer…..mmm same . the moment I plug the GPS with the USB .  ( 2 * MPPT and GPS) the system freezes up.  Well we will email and then wait ..I am sure it wil be solved soon.

YES it was solved very very quickly, an email to Victronenergy on Sunday got a reply in an hour !!! with instructions to do some more digging, so I start digging and organizing the results in a reply email till we come to the model of the GPS.   I revert to friend Google and I can’t find the model number, more running around on the internet and .   mmm my “GPS” unit is in actuality a Wireless wifi unit, which I had used for the CCGX, so with egg on my face I replied to the good folks at Victron ( Matthijs) reporting this .

The connected / disconnected temperature sensor is not solved yet, but I am sure it wil be.

Now lets put the old CCGX on Ebay, sell it and buy another Venus!

GREAT units.

OK and update………Hall of shame…..I tried connecting via the vrm portal, but no such luck…So Friday the 16 June, I drove to the boat, reset everything and checked the temp sensor again. And I could also now connect via the VRM remote control.   And now I saw that the Tank sensors read out was also showing connected.   Darn…lets test the temp sensor……..ok get some water in a pan,….put heath on and put the sensor in the water….but first we need to take the tie wrap off, so we can unfold the cord…but wait …..the ‘temperature sensor’ is 2 O eyes….this is the DC power source cable…    bloody hell.

I never unwound it, since it looked like the temp probe of the Multi plus, I ASSumed it was one.   So with egg on my face I called Justin, and left a voice mail, and when he confirmed I ASSumed wrong, I emailed Matthijs. In his reply Matthijs did show me my observation was correct, that it should not have shown , connected.  The question now is…will I show up on the ‘Stupid yet funny and still a bug found Client of the month” wall at Victron??

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s